איזה מעבד מחשב לקנות? מדריך למתחילים
- עודכן לאחרונה:
מדריך למעבד מחשב - המוח של המחשב
מתכננים לקנות מחשב חדש? בטח כבר נתקלתם במונחים כמו "מעבד", "ליבות" ו"תדר שעון". במאמר זה ננסה להסביר את המשמעות של המונחים הללו. כמו כן נבדוק במה באמת צריך להשקיע כשקונים מחשב חדש.
מה זה מעבד מחשב?
מעבד המחשב, או בקיצור CPU, הוא מתפקד כ"מוח" של המחשב. המעבד אחראי לכל מיליארדי החישובים שגורמים למעשה למחשב לעבוד כמו שהוא אמור לעבוד. במעבד יש רכיב שנקרא הליבה של המעבד, או "CORE" באנגלית. הליבה מכילה מאות מיליוני טרנזיסטורים מיזעריים שאותם ניתן לראות כמתגים או מפסקים. יש להם שני מצבים, סגור ופתוח, או אחד ואפס בשפת מחשב. טרנזיסטורים אלו יכולים ביחד לבצע כמויות עצומות של חישובים בפירקי זמן קצרים ביותר.
ליבות המעבד
פעם לפני שנים לא כל כך רבות, המעבדים הכילו ליבה אחת בלבד ועשו חישוב אחד בלבד בכל פעם. כדי שהמעבדים יהיו מסוגלים לבצע מספר חישובים בו זמנית, היה צריך להוסיף עוד ועוד מעבדים. פתרון זה היה גם לא מעשי וגם מאוד יקר. עם הזמן, החברות שמפתחות מעבדים (אינטל, AMD ועוד) החלו לפתח מעבדים מרובי ליבות.
התוצאה היא שמתחת לאותה שכבה חיצונית אחת, יש אם כן שתי ליבות (Dual-core), ארבע ליבות (Quad-core), שמונה ליבות (Octa-core) ואפילו יותר. מעבד מרובה ליבות נהפך לסטנדרט בתעשייה וכל הליבות יכולות לשתף בינהן פעולה ולחלק את העבודה ביניהן.
מהירות שעון וחום
מושג חשוב נוסף לגבי מעבדים הוא מהירות (תדר) השעון. מהירות השעון נמדדת בג'יגה-הרץ (Gigahertz) וקובעת את המהירות המקסימלית בה ליבת המעבד יכולה לבצע חישובים. המספר מייצג את מספר החישובים שהמעבד מסוגל לבצע בשניה. מהירות שעון של 2.8GHz אומרת בעצם 2.8 מיליארד חישובים לשניה. ככל שמהירות השעון יותר גדולה, כך מהירות החישוב ומהירות העיבוד יהיו גבוהים יותר.
מהירות שעון גבוהה יותר אומרת מעבד מהיר יותר, אך גם מעבד שמתחמם הרבה יותר. טמפרטורות גבוהות לא רק שמהוות אתגר טכני עבור המהנדסים לגבי קירור המעבד ופיזור החום ממנו והלאה, אלא גם עלולות לקצר את חיי המעבד ולעיתים אף ל"שרוף" אותו. במעבדים מרובי ליבות הבעיה הזו פחות קריטית, מכיוון שמספר מעבדים שעובדים קצת יותר לאט אך עובדים ביחד, יכולים להשיג את אותן תוצאות כמו מעבד בודד בעל מהירות שעון גבוהה, וכך למעשה אותו מעבד מתחמם הרבה פחות.
אז איזה מעבד לקנות?
כל המונחים האלה יכולים להיות מאוד מבלבלים: ליבות, זיכרון מטמון, מהירות שעון ומונחים טכניים אחרים. רבים מלקוחותינו לעיתים מתפתים לקנות את היקר ביותר והמהיר ביותר. אך האמת היא שלפעמים זה פשוט לזרוק כסף לפח, מהסיבה הפשוטה שלא באמת תנצלו את מלוא פוטנציאל המעבד.
רכישת מעבד עם 4 ליבות לעומת מעבד עם ליבה אחת יכולה לספק עלייה תיאורטית בביצועים של עד שמונים אחוז. עם זאת, במציאות, העלייה המעשית לא באמת תהיה שמונים אחוז. הסיבה לכך היא שרוב המשימות שהמחשבים שלנו מריצים, אינן באמת דורשות הפעלה מקבילה של מספר יישומים בו-זמנית. והפעלה במקביל של מספר ישומים בו זמנית זו כאמור תכונה של מעבדים מתקדמים. בנוסף, רבים מהיישומים של היום עדיין לא מותאמים למעבדים מרובי ליבות, מכיוון שהם לא נועדו לחלק עבודה ל "Threads" (משימות עצמאיות קטנות יותר).
אז במידה ואתם משתמשים מתקדמים המריצים ברקע מספר תוכנות שונות בו זמנית, ריבוי ליבות יכול להיות תוספת מעולה לביצועי המחשב שלכם. אך יחד עם זאת עבור רוב המשתמשים הרגילים מדובר בדרך כלל בעלות כספית מיותרת.
מעבד המחשב, רק רכיב אחד מכלל השלם
במדריך זה עסקנו במעבד מחשב, אך יחד עם זאת אנו רוצים לציין שגם לזיכרון גישה אקראית (RAM), לכרטיס הגרפי (כרטיס מסך), לכונן הקשיח, וללוח האם יש תפקיד חשוב בביצועי המחשב. גיימרים שרוצים למקסם את ביצועי המחשב שלהם ולבנות מחשב גיימינג חזק, משקיעים לרוב בזיכרון RAM גדול יותר (וגם מהיר יותר), כרטיס מסך חזק וכמובן בכונן קשיח SSD מהיר. רכיבים אלו משפיעים גם כן על ביצועי המחשב. כמובן שרכיבים איכותיים עולים יותר, ולכן אלו יהיו גם הצרכים של המשתמש וגם תקציב המשתמש שיקבעו לבסוף את גודל ההשקעה.
שתף פוסט
עוד מאמרים בנושא
4 סיבות מדוע לא לקנות מחשב חדש במקום המחשב הישן
מתכנן לקנות מחשב חדש? אם כבר יש לך מחשב ישן בבית, נייד או נייח, ברוב המקרים קניית מחשב חדש איננה הכרחית. במקום לקנות מחשב חדש ניתן ע"י הוצאה כספית לא..
4 טעויות שהורסות את המחשב הנייד שלך
נשפך מים או קפה על המחשב הנייד? הדברים שחשוב לעשות מיד אחרי שזה קרה. כמו כן פה תלמדו ממה חשוב להימנע בעבודה עם מחשב נייד על מנת שיאריך ימים.